Translate

středa 3. dubna 2013

Pokud nám to červenec a srpen nezkazí, budeme mít letos pěknou zimu

Vzpomínáte vloni? Tohle dobou už se grilovalo a myška škodička v mé hlavě mi našeptává, že už se klubaly první saláty... Jak já bych si dala salát!
Marie Antoinetta

Semínka jsou vysetá, ale chtěla by sluníčko. Místo toho je každé ráno pokrývá jinovatka a nebe sype sněhovou krupicí. Ani ti ptáci už nezpívají, škrábe je v krku a já se jim nedivím. Sněženky vylezly na svět jen z povinnosti a ani ony se na tuhle šedivou nevlídnost pěkně netváří. Ale růže - růže drží!! (ťuk, ťuk, ťuk...).
Pravidelně obcházím odpoledne zahradu a dýchám na prokřehlé stonky, které už asi jen silou vůle zůstávají krásně zelené. Hlavně climberům a ramblerům zahřívám kůru, aby vydržely, a přemlouvám je, aby ještě nerašily, aby je ranní mrazíky nepopálily. Neraší, mají rozum, a já se jim nedivím.
Po letošní zimě všechny růže vypadají moc pěkně zachovale, moc se stříhat nebude (ťuk, ťuk, ťuk...). Jen Jude the Obscure je prachbídná, půjde "od země" a budu doufat, že si vyrazí nové větve, protože o tuhle růži bych opravdu nechtěla přijít. Je... zvláštní. A nádherně omamně voní. Květy přechází mezi jemnou barvou porcelánu, kterou na růžích tolik miluju, až po ohnivě naoranžovělou barvu plamínků, která mi taky rozhodně nevadí. Je... zvláštní :)
hydrangea arb. Annabelle, r. Ballerina

Spíš než divoké jarní rašení mi to všechno připomíná spáče, kterému se ne a nejde probudit. Pár cibulovin otužilců vystrčilo růžky, narcisy, tulipány, modřence, česneky... Laveza říkala, že i allium sphaerocephalon patří k otužilcům, kteří koukající z hlíny mezi prvními. Na podzim jsem jich nasázela do zahrady plnou misku, prý dělají z jara takové jakoby ocásky... Popravdě mi dneska po sbírání prádla byla moc zima na to ho, abych po něm pátrala. Ano, prádla. Věším ho ven už jen pro ten pocit, že už je jaro a prádlo zase konečně voní větrem, slunce a zahradou. Popravdě, voní jen větrem... Ale i tak to za to stojí.
jungle...


2 komentáře: