Translate

čtvrtek 1. března 2012

Souvenir de la Malmaison cl.

Climber
Šlechtitel - Jeane BéluzeRok uvedení na trh - 1843Kvete na jaře s velmi slabým opakovaným kvetením v průběhu sezóny



 
Souvenir de la Malmaison cl.
Tyto fotky zachycují Souvenir de la Malmaison Climber, čili verzi šplhavou, jejíž objev patří Charlesi Bennettovi (r. 1892). Opravdu mě překvapilo, když jsem zjistila, že se jedná o sport původní keřové růže. Co asi přiměje mateční rostlinu, že si řekne: "Tak a dost, teď vypustim větev 6 metrů dlouhou a udělám s ní díru do světa."...
Jiný název této růže býval také "Královna krásy a vůní" a dělá vzkutku čest svému jménu. Vzpomínka na Malmaison se jmenuje podle slavného zámku Malmaisonu ve Francii, kde manželka císaře Napoleona I. Josefína pěstovala růže. Ono to takhle napsané opravdu nevypadá nijak zvláštně, ale pro každého zapálené růžaře je Malmaison Mekkou, do které se musí alespoň jednou za život vypravit. Vždyť tam to všechno začalo, tam se zrodily počátky moderního šlechtitelství růží. I za válečného stavu bylo lodím s rostliným materiálem pro císařovnu dovoleno proplouvat blokádami.Ve své době mělo rozárium v Malmaisonu největší sbírku růží na světě a je to také místo, kde šlechtitel André Dupont provedl první cílení křížení růží ručním opylením.
Souvenir de la Malmaison cl.
O této růži je známo, že je jí třeba pár let na to, aby se pořádně usadila. Také je řazena do USDA zóny 6, což v kombinaci s kvetením na starém dřevě přináší každoročně po zimě nové vrásky obav na mé čelo. Vždy bylo potřeba omrzlé výhony po zimě prostříhat, ale zatím se vždy zadařilo a růže vykvetla a já jsem chodila okolo a áchala a očichávala a tetelila se na duši, protože si myslím, že to je snad nejnádhernější růže, kterou v zahradě mám (ale pšt, to se nahlas neříká...). Proto se modlím každoročně za mírnou zimu, aby stihla pořádně zdřevnatět a vyrůst co nejvýš, abych té krásy pro sebe měla co nejvíc a mohla se procházet pod pergolou, ze které na mě budou shlížet její květy.


Ještě jeden nešvar tato kráska má, a to déšť, jak už to tak u plných porcelánových květů Bourbonek bývá. Když je dlouho deštivo, květy se nacucají a mají tendenci zahnívat. Proto je snad lépe květy ostříhat do vázy a těšit se z nich doma, ale přiznávám, že jsem ještě nikdy nikdy neměla srdce to udělat kompletně :)

Žádné komentáře:

Okomentovat